joi, 28 ianuarie 2021

Holocaustul-memorie vie a omenirii

 Holocaustul-memorie vie a omenirii

25-31 ianuarie săptămâna memoriei

Holocaust este un termen utilizat pentru a descrie uciderea a aproximativ șase milioane de evrei, de toate vârstele, majoritatea din Europa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca parte din „soluția finală a problemei evreiești”, programul de exterminare a evreilor, plănuit și executat de regimul național-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler și de colaboratorii acestuia. Între victime, s-au numărat 1.5 milioane de copii, iar totalul lor a reprezentat circa două treimi din cei nouă milioane de evrei care trăiau anterior în Europa continentală. O definiție mai largă a Holocaustului cuprinde și victimele care nu erau evrei, cum ar fi romii, polonezii , alte grupuri etnice slave, și pacienți ai Action T4 uciși deoarece erau bolnavi mintal sau aveau handicap fizic. O definiție și mai largă include cetățeni sovietici, prizonieri de război, homosexuali, martori ai lui Iehova, negri, adversari politici ai naziștilor, și membri ai altor grupuri mai mici.
Între 1941 și 1945, evreii au fost uciși sistematic într-un genocid, parte a unui eveniment mai mare care a cuprins persecuția și uciderea altor popoare europene.
În acest context, vă recomandăm șapte romane care abordează acest subiect.

Boyne, John. Băiatul cu pijamale în dungi / John Boyne ; trad. din lb. eng. de Lucia Ostafi-Iliescu. – Bucureşti : RAO International Publishing Company, 2013. – 218 p.
Dabija, Nicolae. Tema pentru acasă / Nicolae Dabija. – Chişinău : Ed. pentru Literatură şi Artă, 2012. – 406 p.
Gheorgiu, Virgil C. Ora 25 / Virgil C. Gheorghiu ; pref. de Elisabeta Lăsconi. – Bucureşti : Gramar, 2004. – 281 p.
Rosnay, Tatiana de. Se numea Sarah / Tatiana de Rosnay ; trad. din lb. engl. și note de Monica Dinu. – București : Litera, 2016. – 299 p.
Schlink, Bernard. Cititorul / Bernhard Schlink ; trad. Ana Mureșan. – Iaşi : Polirom, 2009. – 209 p.
Vasiliev, Boris. Stalin mi-a furat copilăria / Boris Vasiliev ; pref. Nicolae Dabija. – Chişinău : Baştina-RADOG, 2010. – 480 p. : foto.
Zusak, Markus. Hoţul de cărţi / Markus Zusak ; trad. din engl. de Adelina Vasiliu ; il. de Trudy White. – Bucureşti : RAO, 2011. – 571 p. : il. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu