joi, 28 ianuarie 2021

Holocaustul-memorie vie a omenirii

 Holocaustul-memorie vie a omenirii

25-31 ianuarie săptămâna memoriei

Holocaust este un termen utilizat pentru a descrie uciderea a aproximativ șase milioane de evrei, de toate vârstele, majoritatea din Europa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca parte din „soluția finală a problemei evreiești”, programul de exterminare a evreilor, plănuit și executat de regimul național-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler și de colaboratorii acestuia. Între victime, s-au numărat 1.5 milioane de copii, iar totalul lor a reprezentat circa două treimi din cei nouă milioane de evrei care trăiau anterior în Europa continentală. O definiție mai largă a Holocaustului cuprinde și victimele care nu erau evrei, cum ar fi romii, polonezii , alte grupuri etnice slave, și pacienți ai Action T4 uciși deoarece erau bolnavi mintal sau aveau handicap fizic. O definiție și mai largă include cetățeni sovietici, prizonieri de război, homosexuali, martori ai lui Iehova, negri, adversari politici ai naziștilor, și membri ai altor grupuri mai mici.
Între 1941 și 1945, evreii au fost uciși sistematic într-un genocid, parte a unui eveniment mai mare care a cuprins persecuția și uciderea altor popoare europene.
În acest context, vă recomandăm șapte romane care abordează acest subiect.

Boyne, John. Băiatul cu pijamale în dungi / John Boyne ; trad. din lb. eng. de Lucia Ostafi-Iliescu. – Bucureşti : RAO International Publishing Company, 2013. – 218 p.
Dabija, Nicolae. Tema pentru acasă / Nicolae Dabija. – Chişinău : Ed. pentru Literatură şi Artă, 2012. – 406 p.
Gheorgiu, Virgil C. Ora 25 / Virgil C. Gheorghiu ; pref. de Elisabeta Lăsconi. – Bucureşti : Gramar, 2004. – 281 p.
Rosnay, Tatiana de. Se numea Sarah / Tatiana de Rosnay ; trad. din lb. engl. și note de Monica Dinu. – București : Litera, 2016. – 299 p.
Schlink, Bernard. Cititorul / Bernhard Schlink ; trad. Ana Mureșan. – Iaşi : Polirom, 2009. – 209 p.
Vasiliev, Boris. Stalin mi-a furat copilăria / Boris Vasiliev ; pref. Nicolae Dabija. – Chişinău : Baştina-RADOG, 2010. – 480 p. : foto.
Zusak, Markus. Hoţul de cărţi / Markus Zusak ; trad. din engl. de Adelina Vasiliu ; il. de Trudy White. – Bucureşti : RAO, 2011. – 571 p. : il. 




Prezentare de carte în săptămâna Holocaustului

 Prezentare de carte în săptămâna Holocaustului

În săptămâna Holocaustului 25-31 ianuarie ,Săptămâna Memoriei Biblioteca Publică Teritorială Oxentea r. Dubăsari vă prezintă cartea de C. Virghil Gheorghiu Ora 25 , care o avem pe rafturiile bibliotecii spre lecturare.Romanul prezintă viața lui Iohann Moritz, un țăran dintr-un sat românesc, care devine victimă involuntară a celui de-al Doilea Război Mondial, atunci când indivizii nu mai sunt considerați ca atare, ci sunt tratați ca membri ai rasei din care fac parte. Iohann Moritz este aruncat succesiv ca un pai de evrei, români, maghiari, germani și americani, fiecare văzând un membru al unei clase de care în cele din urmă nu aparține, fiind în imposibilitatea de a-și exercita libertatea sa de om în fața unei societăți dezumanizate.Vă așteptam la bibliotecă 





vineri, 15 ianuarie 2021

,,Luceafărul poeziei românești -Mihai Eminescu.,,2021

 15 ianuarie 2021, se vor împlini 171 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Mihai Eminescu, cu numele adevărat de Eminovici, s-a născut la 15 ianuarie 1850 la Botoșani. A fost un poet național și universal, care a contribuit extrem de mult la dezvoltarea literaturii limbii române.

Fiind romantic prin structura sufletească, Eminescu reprezintă nu model al versificației și a diversității limbii, el a ridicat poezia la un nou nivel – de capodoperă, aducând noi idei expuse în operele sale. Majoritatea textelor sale au la bază sentimentul de dragoste atât față de țară, de mamă, dar cel mai întâlnit tip fiind – față de iubită. Poeziile lui sunt pe cât de simple, pe atât de consistente. Ele exprimă atât de bine unele trăiri, emoții și sentimente, încât fac cititorul să simtă exact aceleași emoții descrise.
Fiecare din noi a simțit cel puțin odată acel fior de dragoste, iar citind în special poeziile lui Eminescu (pe lângă proza lui) numaidecât găsești un tablou ce-ți va trezi amintiri frumoase și nostalgice. Nu are cum să existe cineva, căruia să nu-i fie pe plac acest “luceafăr” al poeziei românești. Oricând a fost, este și va fi “la modă” Eminescu. El nu poate “expira”, mereu se va citi din operele lui.
Eminescu rămâne alături de marii poeți ai lumii, prin opera ale cărei rezonanțe străbat meridianele, fiind îndrăgită și apreciată de atâția iubitori de frumos. Avându-l pe Eminescu în suflet, nu mai suntem nicicând singuri, căci purtăm cu noi o bogăție rară, cea mai de preț comoară a limbii române, opera unui astru nemuritor, ce va străluci ca o blândă lumină, iradiind prin veacuri frumusețe și armonie.
Se stinge din viață la 15.06.1889.
La data de 14 .01.2021 la biblioteca publică Oxentea r. Dubasari s-a organizat activitatea culturală,,Luceafărul poeziei românești -Mihai Eminescu.,, Expoziție de carte,revistă bibliografică,oră literară.








miercuri, 13 ianuarie 2021

Din nou voluntarii

 La data de 12.01.2021 din nou voluntarii bibliotecii publice Oxentea sau implicat în igenizarea fondului de carte . O fac cu cea mai mare stăruință și îi îndeamnă și pe alții să o facă .Azi au reușit doua rafturi de carte să le aducă în ordine .Le mulțumim pentru implicare activă !O mănă de ajutor pentru biblioteca ta !