sâmbătă, 22 iulie 2023

Adrian Păunescu -poet al neamulu

 Adrian Păunescu -poet al neamului .20 iulie 1943, la Copăceni, Sîngerei, Moldova, se năștea Adrian Păunescu (d. 5 noiembrie 2010 la București) autor, critic literar, eseist, director de reviste, poet, publicist, textier, scriitor, traducător și om politic român. ▪ Adrian Păunescu este cunoscut mai ales ca poet — debutând în 1960 și fiind unul dintre cei mai prolifici autori români ai perioadei — și ca organizator al Cenaclului Flacăra, întrunire muzical-culturală desfășurată periodic în anii 1973–1985, de regulă în orașele mari ale României, unde artiștii promovați de poet prezentau lucrări muzicale și literare în fața unui public numeros. ▪În cadrul cenaclului, Păunescu a încurajat cultura de masă îndrăgită de publicul tânăr, fiind tolerat până la un punct de puterea comunistă care însă l-a închis în cele din urmă; el a inventat sintagmele „generația în blugi” și „muzică tânără” pentru a-și desemna tinerii spectatori amatori ai unui stil vestimentar nonconformist, respectiv sonoritățile iubite de aceștia, ale genurilor folk și rock.



vineri, 21 iulie 2023

Recomandare de carte .Lecturiile verii

 Recomandare de carte .Lecturiile verii

În cadrul clubului de lectură ,,Lecturiile verii ,, Biblioteca publică Oxentea vine cu recomandare de carte. Vă propun spre lectură un roman psihologic „În umbra pașilor tăi” de Vitali Cipileaga. Poți schimba un om ,iubindu-l ! Un roman psihologic despre pierderi, secrete și căutari. O poveste care te strânge puternic la piept, amintindu-ți încă o dată de adevărata putere a dragostei. Theodor Onciu are douăzeci și șapte de ani, are o cafenea pe strada Paris din București și este un tip foarte căutat de fete. Nimic neobișnuit la el, înafara faptului că Theo și-a pierdut iubita într-un accident de mașină și de atunci se străduiește să ia viața de la început, fără Paula. Sper că v-am convins să aruncați un ochi peste acest roman? Cartea o găsiți în Biblioteca publică Oxentea . Lectură plăcută și vă așteptăm cu drag la bibliotecă!!!


marți, 11 iulie 2023

Campania Națională ,,Sa citim împreună ,,2023

 

 

Astăzi, în contextul Campaniei naționale de promovare a lecturii ”Să citim împreună – 2023 ,am organizat un atelier de lectură , unde au citit și discutat cartea ”Alice și războiul culorilor” de Viorica Covalschi, .,,Scopul activitații promovarea cărții "Alce şi războiul culorilor"pentru copii de 7-10 ani.In cadrul activitatii sa citit cu voce tare sa citit individual  ,este o carte interesantă care  trezește sentimente de bucurie, dar şi de tristeţe. E o carte minunată, e frumos colorată şi e despre o fetiţă ,care iubeşte să deseneze şi vrea să trăiască în pace împreună cu părinţii şi prietenii. Şi nu e bine când sunt oameni răi care nu vor să fie Pace. Ei sunt ca demonii negri din visul Alicei. Noi toţi dorim să fie Pace. Mulţumim doamnei Viorica Covalschi pentru această carte minunată şi pentru poezia despre pace şi pâine. Recomand această carte la toţi copiii."

Încă nu sunteţi prieteni cu Alice? Doriţi să vă cunoaşteţi?

Veniţi la bibliotecă, faceţi cunoştinţă şi cu siguranţă o să deveniţi buni prieteni nu doar cu această carte, dar şi cu multe, multe alte cărţi interesante.







 

 

duminică, 9 iulie 2023

Ziua Comemorării Victimelor Deportărilor Staliniste.

 Ziua Comemorării Victimelor Deportărilor Staliniste.

Noaptea 5-6 iulie 1949 va rămâne în memoria multor generații de basarabeni.Până în seara zilei de 7 iulie oamenii gospodari erau vânați ca niște ciute pentru a fi sortiți represaliilor. Datele oficiale ne arată că, pe 6 iulie 1949, 11293 de familii, sau peste 35000 de persoane, au fost deportate în Siberia Conform planului de activitate, la data de 7 iulie 2023 în incicta bibliotecii publice Oxentea r. Dubasari s-a derulat filmul ,,Siberia în oase” și prezentarea unei expoziții de carte dedicate Zilei Comemorării Victemelor Deportărilor Staliniste .











joi, 6 iulie 2023

Modernizăm Biblioteca-transformăm Comunitatea .

 

                        Modernizăm Biblioteca-transformăm Comunitatea .

Proiectul ,, Modernizăm Biblioteca-transformăm Comunitatea,, a Bibliotecii Publice Teritoriale Oxentea r. Dubasari care a fost selectat și aprobat spre finanțare de către Comitetul de Selectare și Adunarea  Generală GAL-lui ,,Farmecul Nistrului ,, în cadrul Concursului local de propuneri de proiecte ,,Oportunități de finanțare pentru dezvoltare și creștere economică locală,, este implementat cu succes .Mijloacele bănești (grant) sunt oferite în cadrul ,,Fondului de Dezvoltare Rurală-Inception Fund,,parte a proiectului ,,LEADER pentru Moldova Rurală,, , finanțat de USAID,cofinanțat de Polish Aid,și implementat de Solidarity Fund PL în Moldova în parteneriat cu Rețeaua Națională LEADER din RM. Biblioteca publică s. Oxentea în urma acestui proiect a fost dotată cu două aparate de aer condiționat și două computatoare  moderne  ce a creat condiții mai bune de activitate. Aparatele de aer condiționat vor avea o economie mai mare la acoperirea cheltuelelor comunale, deoarece încălzirea cu gaze naturale a devenit foarte  costisitoare . Pentru a ajunge la o istorie de succes este nevoie de multa munca de la depunerea formularului de aplicare ,semnarea contractelor , procurarea,instalarea și livrarea mărfurilor ,până la  cerințe de raportare .

 Nu există lift care să te ducă la succes, trebuie să folosești scările. – Zig Ziglar