vineri, 4 martie 2022

Sfătosul bunic din Humulești Ion Creangă

 

 

                                          Sfătosul bunic din Humulești Ion Creangă

 

Sfătosule bunic din Humulești

Cât haz ai pus ,cât pas și câtă jale,

În tâlcul slovei tale țărănești

Din zilele copilăriei tale ..

(L.Deleanu)

Ion Creangă s-a născut la 1 martie 1837 .Amintirile din copilărie reprezintă partea cea mai personală a operei lui Creangă. Acestea i-au stabilit reputația de mare prozator. Într-adevăr, alcătuirea meșteșugită a frazei, în care se vede totuși tonul poporan, - scoaterea la iveală a multor provincialisme cu o putere de expresie deosebită, vivacitatea narațiunii și sinceritatea cu care povestește cele mai intime detalii ale vieții lui de copil, toate acestea fac din opera lui Creangă una din cele mai însemnate opere ale literaturii române,Copilaria noastra incepe cu poveștile la gura sobei a lui Ion Creangă ,,Capra cu trei iezi,, ,,Dănilă Prepeleac ,,,,Fata babei și fata moșneagului ,,,,Făt Frumos, fiul iepei,,ș.a. În încinta bibliotecii publice teritoriale Oxentea mercuri 2 martie ,2022 s-a desfășurat activitatea culturală cu genericul :,,Sfătosul bunic din Humulești Ion Creangă,, ,care include expoziție de carte,revistă bibliografică,concursul desenului din opera lui I.Creangă,victorină literară ,duel intelectual,parada costumelor prin prezentare din opera lui Ion Creangă,itinerar literar ,ghici personajul.creații proprii.Locul I la victorină -Rusu Iana,locul II-Burdila Albina,locul III-Vîrlan Nicoleta,concursul desenului locul I-Savin Mădălina,locul II-Savin Alina,Popa Elena,locul III-Petraș Elena,Vîrlan Nicoleta ,Petraș Nicoleta,mențiuni :Rusu Iana,Cociu Victoria,Petraș Dumitrița,Tataru Sevastian,Rusu Victorina ,la concursul parada costumelor prin prezentare au participat:Ivan Turbincă-Andreev Silviu,soacra cu 3 nurori-Burdila Albina,fata moșneagului-Petraș Elena,capra-Savin Nicoleta,ieduțul-Petraș Nicoleta,fata babei-Vîrlan Nicoleta,Dănilă Parpeleac -Tataru Sevastian.Toți participanții au fost menționați cu cadouri.,,,Creangă de aur este Creangă al nostru .Creangă de aur,care rodește veșnic pe tulpina copacului de popor.

 

  Bejenari Elena

Biblioteca publică teritorială

 Oxentea r. Dubăsari



































 

marți, 1 martie 2022

Ziua Memoriei 30 de ani de la declanșarea conflictului armat de pe Nistru

 În zi de primăvarâ

Cînd martie a început
Mica țârișoarâ
În douâ mi sa rupt....
La războiul din 1992 au luat parte aproximativ 30.000 de persoane,militari,polițiști și voluntari,287 dintre aceștea și-au pierdut viața,iar zeci de persoane sunt date dispărute pănă astăzi .Războiul s-a încheiat oficial la 21 iulie 1992,când președinții Rusiei,Boris Elțan,și al Republicii Moldova ,Mircea Snegur,au semnat la Moscova acordul de încetare a focului .Armata rusă nu s-a retras însă din stânga Nistrului nici până astăzi,așa cum urma să o facă potrivit angajamentelor asumate.
La 27 februarie 2022 Biblioteca publică Oxentea în parteneriat cu Casa de Cultura au organizat activitatea culturală Ziua Memoriei 30 de ani de la declanșarea conflictului armat de pe Nistru (2 martie-21 iulie 1992) .Au fost invitați participanții la acest râzboi ,elevi de la ghimnaziul Oxentea. În program recital de poezie,expoziție de poze ,program artistic cu ansamblul de fluerari ,,Mocșienii,,solist Bogdan Tărchilă,a luat cuvănt primarul de Oxentea V.Rusu,veteranul de război Savin Ilie ,participant la acțiunile de luptă Andrieș M. .Anul 2022 este considerat anul recunoștinței față de veteranii de război ,participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței RM. Păziți pacea ,că e viață !