luni, 28 februarie 2022

 

Istoria de succes februarie 2022

Serviciul    Modern a Bibliotecii ,,Ce pot face mâini dibace,,

18 tineri din s. Oxentea  r. Dubăsari  se simt fericiți la biblioteca publica Oxentea,pentru ca reuşesc sa învețe lucruri bune  în perioada ianuarie-martie 2022.

   Scopul serviciului : Dezvoltarea competențelor  beneficiarilor de înnoire creativă cu ajutorul noilor tehnologii moderne

    În cadrul serviciului la biblioteca publica de la Oxentea r. Dubăsari au fost organizate mai multe ateliere de creație cu diferite feluri de meșteșugărit  împletit cu andrelele,împletit cu cârligul ,brodat cu biser,brodat cu ață colorată instruiri printre care:,,Intră în lumea virtuală și te vei regasi în arta frumosului,, , ,,Dezvoltarea creativă cu ajutorul computerului ,,,,Module de căutare a informației necesare pentru orele practice de atelier,, .Internetul este sursa de inspiraţie în căutarea  modelelor  necesare. Am reuşit să organizăm Atelierul de creație ,,Confecționarea mărțișoarelor și a decorului de primăvară Beneficiarii care sunt implicaţi se laudă că încearcă multe  modele acasă. Părinții sunt mulţumiţi de ceia ce reuşesc să realizeze la bibliotecă.

 


luni, 14 februarie 2022

G.Vieru -poet al neamului nostru. 2022

 G.Vieru -poet al neamului nostru. 2022

14 februarie 1935 este data când s-a născut marele poet al neamului, Grigore Vieru ,satul Pererîta, fostul judeţ Hotin, România, azi Republica Moldova - decedat 18 ianuarie 2009, Chişinău.A fost un poet român originar din România, care a locuit în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, ulterior Republica Moldova. Grigore Vieru s-a născut într-o familia de plugari români a lui Pavel şi Eudochia Vieru. A fost un poet cu o minte strălucită, iubitor de neam și țară, o voce singulară de o expresivitate deosebită în peisajul poeziei româneşti.
Grigore Vieru este Izvorul, care nu seacă niciodată, este mereu senin ca lumina zilei. Versul lui e apă vie, întrupătoare, care ne adună întru idealul său sfânt. Poetul va rămâne o stea strălucitoare a veşniciei, a cărui lumină blândă ne va încălzi sufletele şi ne va călăuzi în bezna nopţii.
La 87 de ani de la naşterea lui Grigore Vieru , Biblioteca Publică Teritorială Oxentea omagiază vineri 11 februarie 2022 ,marele poet al neamului prin organizarea expoziţiei de carte „Intoarcerea la izvoare G.Vieru”,revistă bibliografică,recital de poezie,concursul desenului după opera poetului ,victorină literară ,locul I la victorină este ocupat de Leca Livia,locul II-Sîrghi Dana,locul III- Stratulat Sabina.Vino și tu la biblioteca publică,să te informezi ,să înveți ,să cunoști multe lucruri utile pentru tine 








































miercuri, 2 februarie 2022

Ziua Internațională a Cititului cu voce tare.2022

 Ziua Internațională a Cititului cu voce tare.2022

2 Februarie 2022 - "Ziua Internaţionala a Cititului Impreuna" sau "Ziua Internaţionala a Cititului cu voce tare". Este un eveniment global iniţiat de Asociaţia LitWorld si marcat in peste 100 de ţari in prima miercuri din luna februarie.
Dragi utilizatori ai bibliotecii Oxentea !
Va indemnăm sa ne alăturăm şi anul acesta Campaniei Naţionale "Citim cu voce tare impreună". Aceasta iniţiativă reuneşte intr-o singură zi copii, tineri şi adulţi din peste o suta de ţari ale lumii pentru a celebra puterea cuvintelor.
Cititul cu voce tare, este o modalitate de dezvoltare a abilitatilor lexicale. (Sa nu uitam că la începuturile ei, lectura se facea cu voce!).
Beneficii ale cititului cu voce tare
 Dezvoltă limbajul și un vocabular consistent
 Insuflă plăcerea lecturii și cunoașterii, în general
 Oferă o mai bună stimulare a dezvoltării cerebrale
 Cititul cu voce tare crește puterea de concentrare și memoria
 Îmbogățește imaginația și creativitatea
 Cititul cu voce tare susține dezvoltarea cognitivă
 Oferă posibilitatea explorării unei vaste game de emoții și crește capacitatea de a empatiza
Azi la biblioteca Oxentea sa citit cartea jubiliară (55 de ani),, Guguță și prietenii săi ,,de S.Vangheli. Cartea ,,Trei zile cu Zuza ,, și ,,Pâine de la iepure ,,de I. Filip . Vă așteptăm la bibliotecă, să citim cu voce tare !





marți, 1 februarie 2022

I.L.Caragiale,spirit critic în cultura românească

 Se împlinesc 170 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți și apreciați reprezentanți ai literaturii române, Ion Luca Caragiale a fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român. S-a născut la 1 februarie 1852, în satul Haimanale, azi Ploieşti. Îşi face studiile la gimnaziu „Sfinţii Petru şi Pavel” din Ploieşti, după care frecventează, în 1868-1870, cursurile Conservatorului de artă dramatică din Bucureşti. În 1870 renunţă la postul de copist la Tribunalul Prahova şi se angajează ca al doilea sufleor şi copist la Teatrul Naţional din Bucureşti. primele sale încercări literare au fost: „Ghimpele”, „Telegraful”, şi „Asmodeu”.

George Călinescu îl considera pe Ion Luca Caragiale că fiind cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români.
Caragiale (1852 – 1912) a lăsat în urma sa o vastă operă literară care cuprinde piese de teatru, nuvele și povestiri, momente și schițe, publicistică, parodii și poezii. O parte dintre acestea se regăsesc în colecțiile Bibliotecii Publice Oxentea și sunt disponibile pentru împrumut. Vă așteptăm la Bibliotecă ,și vă propunem spre lecturare cărțile lui Ion Luca Caragiale !