vineri, 26 februarie 2021

Atelierul de creație ,,Meșterița,,2021

 Atelierul de creație ,,Meșterița,,2021

Vineri ,26 februarie 2021 la Biblioteca publică teritorială Oxentea s-au adunat meșterițele la atelierul de creație în cadrul Serviciului Modern de Bibliotecă ,,Calculatorul -fereastră către viitor pentru meșteri începători ,,pentru pregatirea pliantelor -felicitari cu ocazia zilei Memoriei ,29 de ani de de la declanșarea conflictului armat de pe Nistru pentru veteranii războiului care sunt locuitori ai satului Oxentea .










duminică, 14 februarie 2021

Întoarcerea la izvoare -G.Vieru 2021

 Întoarcerea la izvoare -G.Vieru 2021

Marele poet Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 86 de ani. Rămas în amintirea noastră ca poet iubitor de neam, care a slăvit mama în poezia sa și care l-a avut mereu ca model pe Eminescu, Grigore Vieru a avut o intensă activitatea dedicată copiilor.
Grigore Vieru s-a născut în anul 1935 în satul Pererâta, judeţul Hotin. În anul 1957, pe când era student, debutează editorial cu placheta de versuri pentru copii „Alarma”, apreciată de critica literară. În 1958 a absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chişinău. Ulterior, Grigore Vieru se angajează ca redactor la redacţia numită revista pentru copii „Scînteia Leninistă”, actualmente „Noi”, şi ziarul „Tînărul leninist”, actualmente „Florile Dalbe”. Tot el scrie celebra carte pentru preşcolari „Albinuţa”. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Poetul a fost căsătorit cu profesoara de limba română şi latină Raisa Nacu. Pe lângă scrierea nenumăratelor poeme în care predomină tema mamei, natura, dragostea, războiul, Vieru a luptat şi pentru Mişcarea de Eliberare Naţională din Basarabia, textele sale având rolul de a deştepta poporul.
Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României”, iar câteva şcoli din R. Moldova, un bulevard din orașul Chişinău şi o stradă din Iaşi poartă numele lui Grigore Vieru. Anul 2015 a fost consacrat memoriei marelui poet.
La 18 ianuarie 2009, în urma unui grav accident rutier, produs în condiţii de ceaţă pe un segment avariat de şosea, s-a stins din viață sufletul plin de lumină, care ne-a încălzit inimile cu poeziile sale despre mamă, viață, țară și pământ. Un grup de beneficiari a bibliotecii publice
teritoriale Oxentea sau informat azi din revista bibliografică prezentată de bibliotecar despre viața și activitatea poetului -G.Vieru ,au avut posibilitatea să lectureze cărțile propuse la expoziția de carte ,să vizioneze în cadrul SMB ,,Filmul de duminică ,, atât la alegere cât și prezentarea G.Vieru . 










joi, 11 februarie 2021

Atelier profesional din 11.02.2021

 Azi 11.02.2021 am participat la Atelierul profesional : ,, Aspecte organizaționale și de conținut referitor la Regulamentul privind evaluarea bibliotecilor publice,, organizat online pe platforma Google Meet de Centrul de formare profesională continua, BPRDubăsari. A fost un atelier util pentru noi cei ce suntem în procesul de pregatire a documentelor privitor la evaluarea bibliotecii pe 5 ani .









marți, 9 februarie 2021

Liviu Deleanu -110 ani de la naștere .

 Liviu Deleanu -110 ani de la naștere .

Deleanu Liviu ‒ poet, publicist,traducător dramaturg.
110 ani de la naștere
Născut la 8 februarie, 1911 în Iași, România. Tatăl viitorului poet, scria şi el poezii în idiș și ebraică, astfel Liviu începînd cu vîrsta de 11 ani a început să lucreze deja în calitate de corector şi litograf la tipografie, apoi s-a inclus destul de repede şi în viața literară. La vîrsta de 16 ani, devine colaborator al revistei „Vitrina literară", unde-şi publica scrierile iniţial cu pseudonimul „Cliglon" și „C. L. Deleanu". În anul 1927, la vîrsta de 16 ani, deja cu numele de Liviu Deleanu a lansat primul său volum de poezii „Oglinzi fermecate". În perioada de pînă la război unele poezii ale lui L. Deleanu au devenit cîntece cunoscute, inclusiv celebrul cîntec „Sanie cu zurgălăi" ‒ scris de compozitorul Richard Stein pe versurile lui Liviu Deleanu în anul 1937 și considerat mult timp cîntec popular.
În anul 1940 L .Deleanu se mută cu traiul la Chișinău, unde se implică practic imediat în viața literară. Împreună cu Bogdan Istru traduce imnul Uniunii Sovietice. În timpul anilor de război 1941-1945 locuieşte şi activează la Moscova. Tematica poeziilor şi poemelor sale din această perioadă este în primul rînd militar-patriotică, antifascistă. În anul 1950 creează poemul lirico-epic „Krasnodon". L. Deleanu este cunoscut şi calitate de autor de cărți pentru copii: „Poezii pentru copii", 1947, „Licuriciul", 1961 și altele. De asemenea, poetul traduce din limba rusă fabulele lui Ivan Krîlov, povești și poezii de A. Pușkin poemele lui N. Nekrasov, poeziile lui M. Lermontov, A. Tvardovski, etc. Au fost editate şi reeditate multe culegeri şi cărţi ale poetului.
A lucrat în calitate de redactor literar al ansamblului „Doina" (începînd cu anul 1943).
A murit la 12 mai 1967 la Chișinău. Astăzi o stradă din Chișinău poartă numele poetului. 




joi, 4 februarie 2021

Compania Națională ,,Să citim cu voce tare împreună,,

 Compania Națională ,,Să citim cu voce tare împreună,,

La data de 3 februarie 2021,în cadrul Companiei Naționale ,,Să citim cu voce tare împreună,, utilizatorii bibliotecii publice Oxentea au citit cu voce tare pentru cei ce erau alături ,segvențe
din cărțiile selectate de ei ,de valoare printre care :,,Nasc și la Moldova oameni,, , ,,Temă pentru acasa ,, de N.Dabija ,,Alexandru cel Mare ,, , ,,Cele mai frumoase flori,, de G. Vieru.Lectura are un rol important în dezvoltarea şi formarea personalităţii. Atunci când eşti în lumea minunată a lecturii eşti cu mult mai fericit sufleteşte, cu mult mai bogat şi mulţumit. A lectura nu este numai o activitate, o obligaţie dar şi o comunicare cu tine însuşi.
Cei mai mici au închiat această Companie cu jocul ,,De-a cuvintele ,, găsind cuvântul potrivit la eroii din povestea propusă de bibliotecar ,astfel promovăm cele mai bune cărți și dezvoltăm utilizatorului creativitatea și gândirea logică .#Vino ,la bibliotecă
#Să_citim_cu_voce_tare2021
#lecturacentral
#World_Real_Aloud
Vezi mai puţin
2m 









marți, 2 februarie 2021

Ziua Mondială a Cititului cu voce tare

 Biblioteca Publică Teritorială Oxentea invită utilizatorii săi,mercuri 3 februarie 2021 să citim cu voce tare în cadrul Campaniei Naționale „Să citim cu voce tare împreună”

Lectura îmbogățește vocabularul, dezvoltă imaginația, curiozitatea, îmbunătățește memoria și concentrarea. Vă așteptăm cu drag!