joi, 16 ianuarie 2020

Eminescu-steaua singurătăţii


     Odată cu sărbătorile de iarnă ,sărbătorim şi Sărbătoarea Naţională”Ziua Comemorării lui M. Eminescu”
Eminescu este veşnic viu în inimile noastre,ca un Lucifăr ce ne luminează viaţa.
 M.Eminescu-cel mai mare poet clasic al literaturii moldoveneşti şi române ne-a lăsat o operă nepieritoare care,poartă amprenta timpului şi spaţiului în care a fost zămislit iese mult din făgaşul epocii sale şi se înscrie prin conţinutul adînc uman şi prosperimea aromei ei poetice în fondul de aur al literaturii universale.
   Biblioteca publică Oxentea continuă activităţile de popularizare a operei lui M. Eminescu.Pe data de 15.01.2020 mercuri,orele 16-00 a fost organizată activitatea „Eminescu-steaua singurătăţii”Tema a fost dezvăluită în cadrul mai multor activităţi,oră de poezie,expoziţie de carte,oră literară,concursul desenului la opera lui M. Eminescu,victorina literară .Activ participă benefeciarii la dispută spunîndu-se părerile sale despre marele Eminescu.
Rusu Ion ,ne spune că:”M. Eminescu este ultimul mare romantic,poezia lui trezeşte nişte sentimente,emoţii noi,in orele libere recitesc cu mare plăcere poeziile
lui M. Eminescu”
Bejenari Maxim  afirmă:”M. Eminescu este un talent neîntrecut,este fundamentul poeziei de dragoste,de natură de ţară”
Rusu  Mihai  „Operele lui Eminescu nu sunt numai opere sunt ceva mai mult,ce se poate asculta citind in profunzime,este ceva uimitor ce te duce pe aripi în altă lume unde total este posibil”
Ghiderman Ion :”Noi îl salutăm pe M. Eminescu ca pe un filozof al timpului său rămas şi azi printre cei moderni un îndrăgostit al poporului,este o personalitate care s-a întipărit în mintea fiecăruia”
Petraș Nicoleta  :”Sunt foarte pasionată de poeziile lui M. Eminescu,citindu-l mă simnt
o pasăre zburătoare,Eminescu a îmbogăţit limba şi a legat poezia cultă de producţiile din viac ale scriitorilor anonimi ai neamului”
Tataru Olea :”M. Eminescu este o personalitate artistică şi intelectuală a poporului nostru,este un poet neobişnuit de unitar şi complex.”
   Despre el putem spune cele mai frumoase şi cele mai gingaşe cuvinte:
   Eminescu-vers de dor
   Pururea răscolitor.
   Eminescu-este Izvorul şi Arborele de Dor ce vede cu rădăcinile
   Eminescu este un Geniu,care n-are moarte,veşnic tânăr şi frumos.
Vino la bibliotecă,vei deveni un om cu ţinută de invidiat,un intelectual ce posedă suficientă informaţie literară.
 Biblioteca este o rază de lumină spre drumul de informare,educaţie,instruire.
                                                                               
                                                                                         Bejenari Elena





joi, 2 ianuarie 2020

In ajun de Anul Nou o factură drept cadou



Omul a simţit nevoia de exprimare a frumosului încă de când a început a  se numi om.Frumuseţea sufletească… Atât de mult încape în această noţiune.Sufletul-un dar nepreţuit,trebuie educat.Bazându-ne pe activitâţi culturale am putea cultiva frumosul,căci ele poartă ,indiscutabil,pecetea proprilor noastre trăiri.Anume prin desfăşurarea activităţilor culturale le cultivăm benefeciarilor acele calităţi sufleteşti care au fost consfinţite pe parcursul secolelor, bunătatea,opţiunea pentru adevăr,dragostea cu toate nuanţele ei,curăţenia,harnicia,modestia,ascultarea,
chibzuinţa-calităţii sufleteşti care, în ultima instanţă,definesc profitul etic al omului
   Din moşi –stămoşi există o veche şi netrecătoare tradiţie ca la acel hotar dintre anul ce trece şi cel abia vine oamenii să se adune la un loc şi să-şi ureze:
Cele bune să se-adune,cele rele să se spele,
Casa să ne fie casă.
Masa să ne fie masă.
Să avem pâine gustoasă
Familia să ne fie sănătoasă.
 Astfel pe data de 30.12.2019 biblioteca publică Oxentea,Dubăsari organizează în cadrul Carnavalului de revilion,sceneta:” In ajun de Anul Nou o factură drept cadou ”
 Participanţii Botnari Blad ,Sîrghi Marina,Sîrghi Cristina,Vacari Victor, Vîrlan Mihaela,Istrati Maria,Doncila Dana ,Rusu Ilie  merită laudă prezentîndu-se ca nişte actori de teatru au fost apreciaţi de spectatori prin aplauze furtunoase.